Ultra Trail du Mont-Blanc

Mah..razočara sam se,pa moram nesto napisat!

Malo ću o UTMB-u,definitivno najjačoj,najpoznatijoj trail utrci na svitu. Ova utrka je doslovno sveti gral za sve trail trkače,utrka u kojoj je jedan jedini cilj,barem za nekih 95% natjecatelja završiti tu utrku unutar limita,naravno ako uopće uspiju upast na startnu listu i imat tu čast biti na startu utrke u Chamonix-u.

Za većinu nas smrtnika lutrija je upast u izvlačenje,lutrija za koju triba skupit dobar broj ITRA bodova da bi dobili mogućnost sudjelovanja u lutriji izvlačenja natjecatelja. Previše toga se oslanja na lutriju,a ja sriće nemam. 😀

ITRA bodovi se dobiju natjecanjema i završavanjem odabranih Ultra Trail utrka diljem svijeta..u Hrvatskoj su tri najbitnije(bar meni) di se mogu skupit bodovi,Dalmacija Ultra Trail,100 Milja Istre i 100 Milja Velebita. Ove godine sam imao dovoljno bodova za prijaviti se za izvlačenje CCC utrke,ali ne uklapa mi se u planove,triba jist i pit u osmom misecu,a ne trčat 100km po Alpama.

Ali,ovo ne pišem radi nas smrtnika…u ovom tekstu ću se malo posvetit ovim elitnim natjecateljima,jer ovo je godina di bi se napokon moglo dogodit čudo.

A čudo je ovo…dakle Amerikanci,nacija koja definitivno ima najviše vrhunskih trail trkača još uvjek nema zlatnog na UTMB-u.

Imali su drugih,imali su trećih,imali su pobjednika kraćih dionica(CCC)itd… ali nikad još nisu imali pobjednika UTMB-a.Europljani ih uredno peru čim se pojave na UTMB-u…toliko da jadnim amerikancima više nije jasno di faljivaju i šta tribaju prominit za to prvo misto na postolju.

E sad …u čemu je kvaka,zašto mislim da će se čudo dogodit,jednostavno ću složit neku listu favorita po meni i po njihovim dosadašnjim rezultatima na UTMB-u. Znači čisto moje mišljenje u kojem se ne moramo svi slagat…ali nekako mi ova godina baš izgleda kao da su Europljani odlučili Amerikancima malo podignuti šanse za pobjedu.Da se razumimo,utrka je tek za nekih 7 i po mjeseci,startna lista neće se puno prominit…otpast mogu mnogi,ali upast više nemože niko.

Znači…Amerikanci na UTMB-u za 2019 su :

Hayden Hawks(1.- mjesto CCC 2017,1.-Mjesto Lavaredo 2018) po meni…definitivno favorit UTMB-a,uostalom i sam je vidio svoju šansu. Strava profil mu dovoljno o tome govori,200km tjedno s 3000-4000m uspona. Ovu šansu je shvatio ozbiljno!Pametan,brz,teško odustaje…sve ima..samo triba to iskoristit!

hawkes.zion_.inart2_-1071x582
Doktor!

Tim Tollefson(3.-Mjesto 2016 UTMB,2017 UTMB,2.-Mjesto 2015 CCC) prošle godine odustao radi ozljede u pola utrke. Ove godine ako ne bude nekih nepredviđenih situacija ja ga vidim na postolju definitivno. Kilometre niže,zimska baza za njega ne postoji kad ionako ne staje trčat! Nije baš da se ubio jićem i pićem ove blagdane!

© Lyndon Marceau / marceauphotography
Raketa!

Andrew Miller(1.-Mjesto Western States 2016,1.-Mjesto Georgia Death Race 70 miles) Najmlađi pobjednik Western States utrke ikad..nekakvo čudno doziranje utrka,više mi izgleda da plaća danak ranom početku bavljenja ovim ludim od sporta,jer s 14 godina otrčat prvih 50km traila, i onda nakon dvi godine tu istu utrku osvojit…ipak malo pretjerano. Nema prevelikog iskustva s utrkama u Europi,ali brz je,dobar je…sve ovisi o zdravstvenom stanju.

millerps-0-1494435149
Mulac!

Zack Miller(6.-Mjesto UTMB 2016, 9.-Mjesto UTMB 2017,1.Mjesto CCC 2015) Znači luđak,kamikaza…starta 100 milja ka da starta utrku na 1000 metara…lani je poginio junački(puknut mišić). Ali i da nije bilo ozljede pitanje je bili mogao onim ritmom otuć svih 100milja..ove godine ćemo saznat,od Amera meni definitvno najdraži,ali ta njegova psihička strana u kojoj uvik ide ALL-IN mi baš ne daje neke optimistične prognoze! Nek ne bude ozljede,ništa drugo..to će onda bit fight do zadnjeg metra s bilo kim od ostalih top trkača!

52916a768765b.image
Brko!

Jason Schlarb(1.-Mjesto Run Rabbit Run 2018 100milja) Dugo dugo pa nešto…uvjek je tu negdi,na UTMB-u davne 2014-te četvrti..od tad ništa pozitivno. Izgleda da je u 2018-toj našao svoj zen. Godine lagano idu,mlade snage gaze..ali ovo nikad nije bio sport u kojem su godine presudne.Po meni maximalno top 10,nekome možda malo pomrsi račune,ali njegovo vrime lagano prolazi.

cqy_7dvueaqs-lk

Kad se sve pogleda ..nedostaje im samo Jim Walmsly da to bude elitna postrojba Amera.

Ali opet,nisam optimist radi njih ko njih..nego radi odaziva Europljana. Ne da nedostaje onih top trkača…nego jednostavno svi ovi koje sad navedem su više crne mačke,nego neki potencionalni favoriti.

Prvi je tu čisto radi lanjskog rezultata…iako sumnjam da će bit ove godine blizu toga.

Pa redom :

Robert Hajnal(Rumunjska)…do prošle godine teško da je itko osim njegovih rumunja čuo za njega,15-to misto na Svjetskom Prvenstvu 2018-te i to je bilo to od zapaženih rezultata…i onda silom prilika i pametnim trčanjem..mic po mic drugo mjesto UTMB 2018-te! Definitivno najveće iznenađenje cile utrke,iznenađenje kojem se nema šta reć,nego se samo nadat da nije one time wonder. Prilika ću dobit uskoro,moguće čak i na svjetskom 2019-te ako nastupi…ali definitivno ćemo ga pratit na UTMB-u!

dmf6ncow4aa1epj
Underdog!

Pau Capell(Španjolska): šesti 2017 UTMB,prvi 2016-te TDS,treći 2018-te CCC,šesti 2015-te CCC… jedan od top tri favorita kompletne utrke,vrhunska šansa za njega,utrku poznaje kao nitko od ostalih natjecatelja,iskustva ima i previše, 2018-ta je za njega bila top godina…drugo mjesto Lavaredo Ultra Trail,drugo mjesto Japan Mt.Fuji Ultra Trail,prvo mjesto Eiger Ultra Trail Swiss,i treće mjesto CCC. Iz godine u godinu napreduje drastično,samo je pitanje doziranja tih svojih ultri..ako to odradi pametno,postolje je njegovo..a po mojim željama i procjenama vjerujem i prvo misto.Jedini kojeg se amerikanci trebaju bojati na startu!

u6grupqy_400x400
Favorit!

Marcin Swierc(Poljska) : drugo mjesto CCC 2017-te..lani prvi na TDS. Dobar, ali isto imam osjećaj da su drugi daleko kvalitetniji i bolji od njega.. Dabogda iznenadio..i ispunio sve želje našeg Dragomira Bilog Čovića… Totalno sam pobrka podatke za njega, ali Bili je tu spasio stvar! Nije ni Bili uvik zaništa, može se nekad i od njega nešto naučit.. Osim trčanja, tu vam pomoć nemoze! 😂 😂

31
Deda!

I manje više to bi bilo to… od nekih još imena koja bi se mogla pojavit u top 10 tu bi dodao,Sylvain Court(1.-Mjesto Mont Blanc 90km 2018),Alex Nichols(2.-Mjesto Hong Kong 2018,2.-Mjesto Western States 2018),za jedno iznenađenje ajmo reć slično onom šta je rumunj napravio lani ja bi odabrao Andris Ronimoiss(6.- Mjesto 2018 CCC,11.- Mjesto Svjetsko Prvenstvo 2018) naš domaći Latvijac,puno puno toga mu se treba poklopit..ali za njega bih volio da se nekako dokopa top 10!

Nekako nikad lošiji taj UTMB…puno toga će se još prominit u ovih 7 mjeseci do starta,bit će tu i ozljeda i odustajanja,malo ću i ažurirat ovaj blog kad dođemo u zadnjih mjesec dana,ko zna ..možda do tad prominim svoje favorite! 😀

Znam da ste navikli da čitanje nekih mojih paćeničkih tekstova i pizdarija ali evo ..sad do moje sljedeće utrke imate štivo koje će nekome bit zanimljivo,nekome totalno dosadno.Slobodno me možete izgadit,a i ispravit ako mislite da sam negdi falio…ili se ne slažete s mojim izborom. Ovo je baš ono tekst za posvađat se! 😀

Ajde vidimo se 02.02. u domaćem kraju na našoj Svilaji u Planinarskom domu Orlove Stine…organiziramo Humanitarnu utrku u suradnji s ekipom iz Strka-e,ne boj te se,niko od ovih gori navedenih nema u planu Svilaju za trening…ne uklapa im se u trening program! Ali zato mi iza imamo grah,pivu,vino i ludu atmosferu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s